Când bărbații au voie să nu mai fie bărbați

Share:

Billy Elliot e un film despre un băiat care trăiește în Anglia, căruia i-a murit mama, iar el rămâne doar cu tatăl și cu fratele său. Și cu bunică-sa.

Nu știu exact cum începe filmul pentru că nu eram în cameră chiar atunci, dar când am intrat eu am văzut un băiat cam pe la 11 ani, care în loc să joace fotbal sau să se ocupe de box a dat-o pe balet. Acțiunea se întâmplă în Anglia, așa cum am mai zis, în anii 1980, în timpul protestelor minerilor împotriva închiderii minelor de către guvernul Thatcher.

Minerii ăia erau bărbați căliți, sau bărbați de bărbați așa cum spunea folclorul nostru urban acum mulți ani. Nu aveau nicio treabă să se ia la trântă cu polițiștii. La proteste participau și tatăl lui Billy cu fiul cel mare (fratele lui Billy). Dacă vă întrebați care e pepiniera în care se formează celebrii hooligans din Anglia aveți un posibil răspuns.

…un bărbat englez face compromisul de a renunța la angajamentul lui față de alți bărbați englezi aflați și ei în grevă, care-și sacrificau și ei familiile la rândul lor, doar pentru ca fiul său să poată face balet.

Așadar Billy se apucă de balet și, cum vă puteți imagina, totul este secret, pentru că dansul nu este pentru băieți, mai ales pentru cei din Anglia rurală. Orele se țineau într-o sală de sport în care copilul nostru era singurul băiat între toate fetele, iar profesoara era o doamnă mai bătrână care nu se sfia să fumeze în timpul orelor. De fapt, fumat e puțin zis, efectiv suda țigările.

Vine ziua când despre balet află tatăl, fratele, prietenii tatălui, bunica lui Billy. Urmează contre, răfuieli și ce mi-a plăcut la Billy e nu numai că nu s-a dat bătut, nici în ceea ce privește alegerea lui, dar nici de către tac-su, la propriu, căci pe vremea aceea nu erai scutit de vreo scatoalcă părintească în caz că nu te lăsai îndrumat conform voinței capului familiei.

Colac peste pupăză, situația familială a personajelor noastre nu devine mai bună, ci din contră, cei doi bărbați mari fiind lipsiți de venituri, ajung în situația de a se încălzi cu lemne desfăcute din propria mobilă. Billy al nostru însă nu se lasă de balet. La un moment dat, tatăl lui, văzând că băiatul chiar e serios și nu se lasă în ruptul capului dezlipit de pasiunea pentru balet, face un gest inimaginabil pentru un bărbat englez. E dispus să iasă din grevă doar pentru a avea o sursa de venit cu care să-și susțină familia.

Așadar, un bărbat englez face compromisul de a renunța la angajamentul lui față de alți bărbați englezi aflați și ei în grevă, care-și sacrificau și ei familiile la rândul lor, doar pentru ca fiul său să poată face balet. În mod normal nu l-aș fi iertat niciodată pentru asta, dar în acest caz cred că pot să o fac, pentru că un bărbat are voie să nu fie „bărbat” când vine vorba de familie.

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

Leave a reply