Corneliu Constantineanu. Schiță biografică

-
0
Share:

Corneliu Constantineanu s-a născut în data de 28 octombrie 1967, în Botoșani. A fost căsătorit cu Ioana și au avut împreună două fete: Carmen și Anamaria.

A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, Facultatea de Zootehnie din cadrul USAMVBT, din Timișoara, după care a studiat teologie la Evanđeoski Teološki Fakultet, Osijek, Croația, unde i-a avut ca dascăli, printre alții, pe Peter Kuzmič și Miroslav Volf. Tot aici a făcut și un masterat în teologie. A urmat un doctorat interdisciplinar în teologie (Universitatea din Leeds și Oxford Centre for Mission Studies, Oxford), pe durata studiilor (1998-2006) fiind unul dintre doctoranzii români susținuți de Langham Partership International.

A îndeplinit mai multe funcții în cadrul Evanđeoski Teološki Fakultet, din Osijek (mulți ani a fost directorul bibliotecii), iar între 2007 –2009 a fost decanul școlii. A condus ca rector și Institutul Teologic Penticostal din București, între 2010 și 2014. În calitate de cadru didactic asociat sau invitat, a predat în mai multe universități din țară și străinătate. În perioada în care se afla la ITP, a coordonat un important proiect de digitalizare a revistelor Cultului Penticostal.

Din 2016 a fost profesor universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu”, din Arad. Aici a dezvoltat, împreună cu câțiva colegi, secția de teologie penticostală, ce exista din anii ’90 în cadrul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, lansând două programe de masterat în Teologie publică. După ce și-a obținut abilitarea în teologie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (în 2017) s-a deschis calea pentru programul de Doctorat de Teologie Evanghelică, doctoranzii din prima serie urmând să-și susțină deja anul acesta tezele.

La interesul pentru studiile biblice – cu accent pe teologia paulină – a adăugat preocuparea pentru misiologie, teologie penticostală în context local și global și teologie publică. A insistat mult pe ideea că Evanghelia este un adevăr public, iar acest lucru trebuie să se vadă în societate și să stimuleze nu doar misiunea, ci și contribuția creștinilor la binele comun. Lucrarea de abilitare reflectă această turnură a reflecției sale teologice (Faith and public life. Biblical foundations for a public theology of engagement in Eastern European context).

A publicat 5 cărți ca autor unic, iar la alte 15 a fost contributor și editor. Teza de doctorat i-a apărut în limba română în 2013 (Casa Cărții & Risoprint) sub titlul: Trăiți în pace. Dimensiunea socială a reconcilierii în teologia paulină, după ce versiunea în limba engleză fusese publicată de prestigioasa editură T&T Clark Continuum, în 2010: The Social Significance of Reconciliation in Paul’s Theology. Narrative Readings in Romans. La acestea se adaugă zeci de articole de specialitate.

Activitatea sa academică a fost în permanență însoțită de slujirea bisericească. A fost, pe rând, pastor în Biserica Internațională din Osijek, Biserica „Vestea Bună” din București și, în final, Biserica „Speranța” din Timișoara.

Între 2008 și 2010 a fost director executiv la Centrul Areopagus din Timișoara, iar din 2016, coordonatorul Centrului de Studii Interculturale și Interconfesionale (din cadrul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, UAV) pe care l-a fondat împreună cu Marcel Măcelaru.

A făcut parte din diverse asociații sau organizații profesionale internaționale, precum „The International Fellowship for Mission as Transformation”, „Langham Partnership International”, „The Evangelical Council for Theological Education”, dar și din agenții naționale precum ARACIS. Din 2020 își începuse mandatul de patru ani ca membru în comisia de teologie a CNATDCU.

Deși cunoscut în mediile teologiei universitare – atât la noi, cât și peste hotare – Corneliu Constantineanu a fost mereu o prezență mediatică mai degrabă discretă, preferând munca asiduă din spatele cortinei în locul scenei publice sau al amvonului.

Cel mai recent proiect major la care a lucrat a fost Central and Eastern European Bible Commentary, pe care l-a coordonat în calitate de editor general.

A decedat pe 17 martie 2021, după o degradare rapidă și fulminantă a stării de sănătate provocată de Covid 19.

Mai jos puteți urmări ultimul interviu, realizat de Cristina Olariu, pentru RVE Timișoara.

 

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

Leave a reply