Literatura pentru copii în 2023. Ce mai citesc copiii azi?
Scriitori autohtoni au nevoie de ajutor pentru a se face cunoscuți.
Literatura pentru copii ar merita un studiu aprofundat și bine țintit, în condițiile în care, în România, acest gen încă nu și-a găsit locul potrivit. Cu toate acestea, se vede o mișcare în rândul scriitorilor de carte pentru copii din țara noastră, deoarece apar titluri noi, chiar dacă nu atât de mult la editurile mari. Aș spune că trăim un moment important în literatura pentru copii din România. Editurile mari se duc în continuare spre scriitorii străini consacrați și cunoscuți, ceea ce nu e rău, însă scriitori autohtoni au nevoie de ajutor pentru a se face cunoscuți.
Piața potențială a literaturii pentru copii la nivel global este masivă și așteptarea e ca ea să continue să crească în următorii ani. O parte semnificativă a vânzărilor provine de la adulții care citesc și cărți populare pentru copii. Cea mai cunoscută este seria Harry Potter de J.K. Rowling. Popularitatea cărților din serie a depășit cu mult piața reprezentată de publicul țintă: copii de vârstă școlară.
Fenomenul nu este nou, deoarece multe povești pentru copii și-au găsit un public dincolo de categoriile vizate. Cărți precum Hobbitul de J.R.R. Tolkien, Cronicile din Narnia de C.S. Lewis, Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl sunt doar câteva exemple titluri care au devenit populare printre adulți. Un alt lucru de remarcat este că tendințele în literatura pentru copii nu se limitează doar la ficțiune. Nonficțiunea a câștigat o popularitate tot mai mare în ultimii ani.
Tendințe în literatura pentru copii
În fiecare an, experți în literatura pentru copii se adună pentru a evalua cele mai recente probleme și tendințe.
Trendurile au puterea de a crea cititori pe viață. În calitatea mea de formator de gust literar, este important să cunosc tendințele actuale în literatura pentru copii și să citesc cărțile relevante pentru a le recomanda copiilor.
În fiecare an, experți în literatura pentru copii se adună pentru a evalua cele mai recente probleme și tendințe. Lideri de renume din industria literaturii pentru copii, cum ar fi Scholastic, încearcă să anticipeze interesele copiii și spre ce se vor îndrepta preocupările lor în ceea ce privește alegerea cărților. Ca o consecință directă, bibliotecarii publici și școlari comandă cărți și își umplu rafturile pe baza acestor predicții.
Toți sunt, așadar, de acord că în preferințele actuale ale cititorilor începători rămân cărțile ilustrate pline de umor. Printre cititorii ceva mai mari, continuă să existe un interes pentru subiectele actuale și noi, cum ar fi bullying-ul, supraviețuirea, natura, romanele grafice și eroii.
Bullying-ul pare să fie în fruntea listei, deoarece fiecare copil se va confrunta cu efectele agresiunii. Autorii de literatură pentru copii știu acest lucru și includ teme legate de agresiune în povestirile lor. Un exemplu este cartea Secretul lui Milton – scrisă de Eckhart Tolle și Robert Friedman, o poveste despre curaj și lumină. Poveștile despre supraviețuire, categorie destul de necunoscută la noi, sunt întotdeauna populare în rândul cititorilor tineri, la nivel global, deoarece sunt pline de emoție și tensiune, în mod deosebit cărțile care au în centru povești petrecute în lagărele de exterminare, cum ar fi Jurnalul Annei Frank.
Natura și problemele de mediu sunt pe un trend ascendente, indiferent dacă sunt științifico-fantastice sau probleme ecologice din lumea reală, deoarece multe dintre cărțile cu astfel de teme propun aventuri sălbatice. Cartea lui David Long, Supraviețuitorii, este recomandată chiar și adulților.
Romanele care au în centru fetele luptătoare și eroinele reprezintă o tendință interesantă printre tinerele cititoare.
Romanele grafice au devenit extrem de populare. De pildă, Max și Minicavalerii de Lincoln Peirce, creatorul Marelui Nat. Semnele sunt că acest gen literar distractiv va continua să crească în tendințe. Romanele grafice sunt romane complete care conțin toate ingredientele obișnuite ale unui roman, inclusiv decorurile, personajele, problema și soluția, dar sunt scrise sub formă de benzi desenate. Acest lucru le permite copiilor să facă o trecere mai blândă spre marile cărți ale adolescenței.
Recrearea clasicilor este o altă tendință în literatura de astăzi. Lumea literaturii pentru copii aduce o mulțime de clasici ce sunt recreați pentru cititorii actuali. Seria Nancy Drew, de Carolyne Keene, este rescrisă și, de asemenea, pusă sub formă de romane grafice și filme.
În cele din urmă, romanele care au în centru fetele luptătoare și eroinele reprezintă o tendință interesantă printre tinerele cititoare – personaje cum ar fi Katniss din Jocurile Foamei de Suzanne Collins sau personajul Enola Holmes din cărțile scrise de Nancy Springer.
Câteva probleme în literatura pentru copii
O problemă cu care se confruntă micii cititori este trecerea de la fazele timpurii ale lecturii la citirea cărților cu mai multe capitole.
O problemă cu care se confruntă micii cititori este trecerea de la fazele timpurii ale lecturii la citirea cărților cu mai multe capitole. Copiii din clasele I-III sunt grupa de vârstă de bază pentru literatura de tranziție. Copiii care citesc fluent cărți sunt obișnuiți cu fonturile mari și imagini multe. Este copleșitoare o carte cu multe pagini de text, scris mărunt și imagini puține, poate fi chiar descurajator pentru micul cititor, așadar ar fi nevoie de niște cărți de trecere. O carte de tranziție este o carte concepută pentru a ajuta micii cititori să intre în cărțile în care predomină textul. Au capitole mai scurte, fonturi mai mari, câteva imagini și subiecte potrivite cu grupa de vârstă pentru care sunt scrise. Aici ar intra cărțile scrise de Enid Blyton, seria Copacul depărtărilor și chiar cărțile cu personaje istorice ale scriitoarei Simona Antonescu.
Romanele fantasy și-au păstrat popularitatea încă de la seria Harry Potter din anii 1990. Acest gen este foarte bine reprezentat și are subiecte pentru mulți cititori tineri. Cele mai populare în prezent sunt romanele distopice, seria Divergent de Veronica Roth, și romanele de călătorie în timp, cum ar fi cartea Vântul din Lună de Erik Linklater sau Misterioasa Societate Benedict de Trenton Lee Stewart.
Ficțiunea realistă continuă să rămână și ea populară, în special cărțile care se concentrează pe probleme sensibile – cancer, sinucidere, moarte, sclavie modernă. Aș lua ca exemplu cartea Vândută la 13 ani de Patricia McCormick.
Potențialul literaturii pentru copii
Tehnologia își va menține fără îndoială moștenirea senzațională alături de cartea tipărită.
Cărțile cu imagini vizuale puternice sunt atractive, deoarece copiii trăiesc constant într-o cultură vizuală în care imaginile sunt importante pentru experiențele și interacțiunile lor.
Deși tendințele apar și dispar, ceea ce rămâne evident este că, indiferent de tema cărții, la fiecare întoarcere a paginii, sunt transmise lecții valoroase pe care cititorul, sperăm, le va aplica în viață.
Este normal ca un copil să aleagă ce vrea să citească, deoarece prima descoperire îi crește interesul și încrederea. Cărțile preferate vor deveni apoi cărți pe care copiii le vor citi mai târziu din plăcere. Cel mai bun mod de a evita dependența exclusivă de gadgeturi este să acceptăm că acestea pot exista alături de cărți. O formă de instruire sau divertisment nu ar trebui să o înlocuiască pe cealaltă. Tehnologia își va menține fără îndoială moștenirea senzațională alături de cartea tipărită. Copiii vor continua să selecteze și să graviteze între cărțile care încurajează creativitatea, cele care sunt pline de povestiri remarcabile și ilustrații vibrante, romanele pline de mister și de aventuri.
Vreau să precizez, în final, că toate cărțile pomenite în articol sunt cărți citite și cunoscute de mine și de către copiii clubului de carte „Îmblânzitorii” de Pagini și le recomand cititorilor de toate vârstele. Exemplele puteau fi mai multe, dar m-am oprit la un titlu pentru fiecare categorie.
(Image by ksenya kkurhcukova from Pixabay)
Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.
0730020283
Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"
Plată cu OP
ASOCIAȚIA DECENU.EU
CUI: 37579166
NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017
LEI: RO21INGB0000999906900531
EUR: RO98INGB0000999906931543
SWIFT : INGBROBU