Postul Paștelui, cel mai bun post pe blogul vieții tale

-
3
Share:

După cutumele ortodoxe, postul Paștelui începe într-o duminică și se sfârșește într-o sâmbătă, după 7 săptămâni. Cât un Ramadan mai extins. Să mai zică musulmanii că ei AU adevărata credință: dacă o aveau țineau un post mai lung

Cu alte cuvinte, adios mâncare. Adios băutură. Adios fapte rele și gânduri necurate. Adio, mă! Prin urmare, cu scop moral și foarte religios, credinciosul se nevoiește să fie mai bun. Dacă n-o leșina pe parcurs… Noroc că s-a dat dezlegare la undelemn, la vin și la pește. Probabil că vinul e un aliment tare trebuincios, un fel de carne lichidă.
Ei și ce dacă catolicii pot să mănânce peste săptămână și ortodocșii nu? Oricum protestanții pot să facă ce vor. Cu condiția să nu fie anglicani…

Prin urmare, cu scop moral și foarte religios, credinciosul se nevoiește să fie mai bun. Dacă n-o leșina pe parcurs

Mie în schimb îmi place postul american. Sau americhen. Revista Creștinătatea azi ne pune la curent de câțiva ani cu tendințele americane. La întrebarea cum țineți Postul Paștelui de obicei, americanii au răspuns cam așa: 57% se abțin de la mâncarea sau băutura preferată, 57% merg la biserică, 39% se roagă mai mult, 38% miluiesc pe alții, 35% se lasă de un obicei rău, 23% se lasă de o activitate plăcută și 5% habar n-au pe ce lume trăiesc!

Am făcut chiar și un clasament al preferințelor lor din ultimilor trei ani. În topul primelor zece preferințe de produse de care au postit în 2017, erau de la locul 10 la 1: 10. Dulciurile; 9. Fast-food; 8. Soda; 7. Școala; 6. Înjuratul; 5. Chipsurile; 4. Twitter; 3. Ciocolata; 2. Social networking; 1. ALCOOLUL.

Anul 2018 a adus câteva schimbări: 10. Fast-food; 9. Cafeaua; 8. Soda; 7. Dulciurile; 6. Carnea; 5. Înjurăturile; 4. Ciocolata; 3. Alcoolul; 2. Twitter; 1. SOCIAL NETWORKING.

Și în fine, prezentul an 2019 în preferințele postiștilor americheni se numără în dezordine aranjată: 10. Soda; 9. Sexul; 8. Cafeaua; 7. Înjuratul; 6. Carnea; 5. Postul; 4. Ciocolata; 3. Alcoolul; 2. Twitter; 1. SOCIAL NETWORKING.
Cu alte cuvinte se poate constata o evoluție. Americanul/americana și americanii/americanele se lasă de chestii ciudate în 2019: unii (543 dintre amatorii sondajului) se lasă de post! Nu îmi dau încă seama dacă social networking, care se menține în top, este o activitate plăcută sau ceva rău. Bănuiesc că este cam fifti-fifti! Vă las pe dumneavoastră să vă luminați într-o zi de post.

Pe categorii, în 2019, topul se prezintă în felul următor: 10. Generic (uătevăr zis minț…); 9. Religie; 8. Sex; 7. Școală/muncă; 6. Relații; 5. Ironie; 4. Fumat/droguri/alcool; 3. Obiceiuri; 2. Tehnologie; 1. MÂNCARE.

Probabil că în viitor creștinul va ține și post de viață. Dar în nici un caz nu trebuie să țină post de umor. Asta nici mort!

Dar ce mi s-a părut mai mult decât interesant, au fost alte alegeri americane, dincolo de statistica pe categorii. De ce se lasă unii/unele în post: de bărbați (atenție, bărbații e răi!!!), de religie, de dărnicie, de catolicism (trec pe perioada postului la altă religie?), de tine (bine că nu de mine, că săream în aer!), de interdicția de a consuma alcool, de brexit (de asta mai bine se lăsau britanicii), stuff (din nou, uătevăr zis minț…), de feciorie, de Donald Trump (de asta nu te poți lăsa până e președintele Americii), de respirat (asta nu e tot una cu oxigenul?), de sine (m-ar interesa și pe mine…), de job, de procastinare, de el (și el e răi!!!), de băieți (normal că e răi și ei!!!), de dorința de a trăi, de biserică, de anxietate, de pussy (cat?), de depresie, de abstinență, de dumnezeu, de note de plată (aș vrea să știu și eu metoda…), de dormit (ca să se apuce de cafea, cafeină și alte cele?), de depresie, de asta (bine că nu cealaltă!), de oxigen (aici e câștig dublu: se lasă și de dioxid de carbon și alte gaze pe bază de metan) și bineînțeles, de nimic (io de asta nu mă pot lăsa, vă las pe dumneavoastră!).

Mă mir de ce zice cetățeanul american că se lasă în postul ăsta. Dar mi-ar plăcea să știu de câte și de ce se lasă românu’, fie el și ungur sadea. Cu toate astea, mi-ar pica bine să știu, așa pentru comparație de ce s-ar lăsa rusul. Că rusul cu americanul ar trebui să fie pe invers. Înțelegeți ce spun!

În concluzie, dincolo de prevederile postului în sine, ale bisericii, ale conciliului ecumenic de la Niceea din 325 și ale lipsei sau prezenței tradițiilor bisericești, postul se ține. Doar că mai variat, mai ciudat, mai actualizat. Probabil că în viitor creștinul va ține și post de viață. Dar în nici un caz nu trebuie să țină post de umor. Asta nici mort!

(Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay)

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

3 comments

  1. Krabul 29 April, 2019 at 21:47 Reply

    Ha? E o glumă …
    Ce dinamică au americanii !!! În doar trei ani atâtea schimbări … Sau sunt scoase din burtă aceste statistici.

Leave a reply