Smartphone-ul ca ucigaș – Manfred Spitzer
Manfred Spitzer a fost intervievat de către realizatorul TVR, Cătălin Ștefănescu, în emisiunea Garanat 100%. Pentru cei cărora li s-ar putea părea prea lung (aproape 50 de minute), am reținut câteva afirmații care să-i convingă că merită să acorde atenție acestui interviu.
Manfred Spitzer este psihiatru, psiholog și neuroscientist (să-i spunem: specialist în neuroștiințe?). Odată cu publicarea cărții Digitale Demenz [Demența digitală], a devenit o celebritate media (ce ironie!), iar noțiunea s-a impuns la nivel global, deși, după cum precizează, nu el a inventat-o.
***
-
Niciun studiu nu arată că folosirea computerelor în școli e ceva bun. Dimpotrivă!
-
Dacă nu îți educi intensiv creierul în primii 25 de ani de viață, apoi începe declinul.
-
Tehnologia digitală și mai ales smartphone-urile sunt folosite enorm și nu s-a făcut niciun fel de evaluare a riscurilor.
-
Dacă petreci mult timp în mediul digital, orice altceva devine neimportant. Și atunci, copiii noștri nu vor mai petrece timpul în mod util lor.
-
E dovedit că dintr-o carte învățăm mai mult. Când înveți de pe un „ecran”, ai tendința să citești în fugă. Cartea asigură o lectură profundă.
-
Copiii de 2-4 ani care folosesc telefoane învață mai greu să vorbească.
-
La 13 ani, cu cât copiii folosesc mai mult smartphone-ul, cu atât simt mai mult că nu își controlează viața, că smartphone-ul a trecut la conducere.
-
S-a făcut un studiu asupra copiilor de 8-12 ani. 50% au spus că smartphone-ul le distrage atenția. 25% au spus că nu se mai pot concentra din cauza smartphone-ului.
-
Dacă citești concluziile unor studii amănunțite, și spun asta cu toată responsabilitatea, niciunul nu arată că folosirea computerelor în școli e ceva bun. Multe studii arată că, dimpotrivă, ele afectează negativ învățarea.
-
Efectele secundare ale acestei tehnologii:
-
-
Depresie. În Marea Britanie, fetele care petrec peste 3 ori pe zi la telefon au de două ori mai multe șanse să facă depresie la 18 ani.
-
Tendințe sinucigașe. În ultimii 7 ani, numărul sinuciderilor în rândul fetelor din SUA s-a dublat.
-
Studii de anvergură arată că, cu cât adolescenții folosesc mai mult smartphone-ul, cu atât au mai puțină empatie pentru părinți și prieteni.
-
Smartphone-ul cauzează diabet, hipertensiune, fiindcă folosirea lui înseamnă că dormi mai puțin cu 1-2 ore.
-
Smartphone-ul a înlocuit alcoolul ca principală cauză a accidentelor de circulație.
-
Smartphone-ul cauzează și dependența de alcool și nicotină.
-
Studiile făcute în SUA arată o lipsă completă de empatie în ultimii 10 ani, o creștere a narcisismului, nu mai contez decât „eu”.
-
Vezi și alte articole pe tema „Cu fața lipită de ecrane”
Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.
0730020283
Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"
Plată cu OP
ASOCIAȚIA DECENU.EU
CUI: 37579166
NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017
LEI: RO21INGB0000999906900531
EUR: RO98INGB0000999906931543
SWIFT : INGBROBU
[…] O relatare – care rezumă unele părți ale dialogului dintre cei doi – aici! […]