SSJ – în loc de „Poșta redacției”

Share:

Când am descoperit SSJ (exact așa îi și spuneam), la sfârșitul anilor ’90, student fiind, am avut impresia că inspir o gură de aer proaspăt într-o casă veche și neaerisită. Eram obișnuit cu limbajul bisericesc de lemn și căutam o altă formă de a vorbi despre aceleași lucruri. Iar cei care semnau în revista asta difuzată prin e-mail-ul recent intrat în vogă aveau prospețime, citeau literatură bună, vorbeau fără morgă și fără să mă dăscălească. După câteva „numere”, am îndrăznit să le scriu la poșta redacției. Apoi am început să corespondez cu Ionuț și cu Edi. Ca să mă trezesc la un moment dat că mi se propune să scriu și eu în revistă. Eram surprins, bucuros, speriat, năucit, îngrijorat, curios, doritor – toate deodată și încă cine mai știe câte.

Am scris mai multe textulețe. Nu după mult timp, am făcut și o vizită la Iași, având ocazia să cunosc o parte din echipa coordonată de către Eduard Orășanu. Între timp, Ionatan Piroșca, regretatul poet brăilean care colabora constant cu revista, a anunțat în SSJ lansarea unui yahoogroup de discuții despre literatura creștină. M-am înscris în prima lună de funcționare și i-am mai anunțat încă pe vreo câțiva. De acolo a început o adevărată aventură soldată cu două volume colective de poezii (2001, 2005), cu două colocvii despre poezie, cu nenumărate schimburi de idei, cu nu mai știu câte întâlniri și cu amiciții și prietenii valoroase (de care încă mă bucur și azi).

Pentru mine, contactul cu SSJ s-a dovedit a fi providențial și decisiv în ce privește traiectoria pe care m-am înscris ulterior din punct de vedere profesional și vocațional. Acesta este motivul pentru care am vrut, la 20 de ani de la debutul revistei, să rămână un semn de aducere aminte. Bine-nțeles că am discutat cu Edi ideea mea, iar el mi-a trimis o poză.

Revista ieșenilor de pe Sărărie cred că a reprezentat un reper important pentru mișcarea evanghelică din România. Au fost și alte reviste valoroase care apăreau în acei ani, dar Salt Street Journal a reprezentat o întreprindere de pionierat în spațiul virtual. Activitatea lor a fost deja evocată în textul semnat de Dănuț Mănăstireanu.

Când am anunțat că urmează să public un material despre SSJ, am primit și câteva cuvinte de apreciere de la unii dintre cei care-și amintesc și acum cu plăcere de atmosfera pe care o degaja publicația și de impresia pe care o producea asupra cititorului.

Teofil Stanciu

~ ~ ~

SSJ – ceva „altfel” în peisajul evanghelic al acelei vremi. Materiale interesante și variate, bine scrise, opinii pertinente, comentarii valoroase – așteptam cu nerăbdare apariția unui nou număr. Am fost printre cititorii fideli până la sfârșit. Apreciere și mulțumire pentru cei care „l-au muncit”!

Nicu Grămesc

~ ~ ~

Prin articolele din SSJ, autorii au reușit să ofere perspective originale, surprinzătoare asupra unor teme relevante și uneori controversate. Cu argumente pendulând între libertate și constrângeri de gândire, s-a creat un teren fertil pentru reconsiderarea sau întărirea unor convingeri, pentru cunoașterea unor perspective interesante și, desigur, pentru momente de delectare prin interacțiunea cu oamenii pe tărâmul ideilor.

Anca Axente

~ ~ ~

Îmi amintesc cu placere de SSJ, pe care l-am considerat un demers evanghelic excelent. Echilibrat, coerent, intelectual, deși se mai strecurau uneori și chestiuni mai siropoase (pentru gustul meu, ce-i drept) și, mai ales, corect gramatical – lucru mare pentru un proiect independent provenind din mediul nostru în care aproape oricine se consideră îndreptățit sa scrie orice, inclusiv poezie.

Din păcate, nu rețin foarte multe chestiuni concrete, însă îmi amintesc că aveam un folder pe clientul de mail în care păstram numerele din SSJ, pentru a nu le șterge din greșeală, dorind să le pot reciti ulterior.

Adrian Sârbu

~ ~ ~

Eu am venit în Iași ca student, în anii 2000… Nostalgia mea legata de SSJ derivă mai degrabă din prietenia cu o parte dintre redactorii revistei, cât și din faptul ca am fost plăcut surprins, ca student evanghelic venit din provincie, să văd că existau preocupări artistice și intelectuale serioase în rândul tinerilor evanghelici care ieșeau din tiparul limitat al bisericilor evanghelice tradiționale.

Daniel Mirăuță

~ ~ ~

SSJ a fost revista pe care o așteptam cel mai mult. Eram un devorator al presei postdecembriste. Această revista era sărată și la conținut și la nume.

După încetarea apariției ei mass media dâmbovițeană și carpatică a devenit mai … nesărată.

Iuliu Centea

~ ~ ~

Pentru mine SSJ a completat ceea ce aveam în biserică și în diversele grupuri de care aparțineam. Limbajul contemporan și lipsit de șabloane religioase, argumentele aduse în discuție și modul de abordare m-au ajutat să judec mai bine probleme de interes din perioada respectivă prin lentilă creștină.

Cristina

~ ~ ~

Anul 2000, primul an de studenție la Poli.

Prima adresă de email la yahoo încă mergea gratuit pe Outlook Express pe vremea aceea. Mă conectam scurt în timpul zilei prin dial-up la Romtelecom pentru că era mai scump, dar măcar prindeai linia liberă. Descărcam emailurile apoi mă deconectam și începeam să răsfoiesc.

Un email pe care îl așteptam tot timpul avea antetul SSJ:The Salt street Journal. Îmi este perfect vie în minte imaginea din Outlook cu emailurile proaspete, scrise îngroșat, necitite încă.

Nu îmi mai aduc aminte cum am ajuns sa mă abonez la el, poate prin Andrei Gacea, colegul meu de apartament, care era mai conectat cu partea de est a țării și cu Iașul în mod special.

Pentru un tânăr dintr-un oraș obscur de provincie, care era practic incult literar și biblic, articolele primite în vremea aceea de început al internetului au fost o deschidere de drumuri, un imbold la studiu și o înțelegere a artei dialogului.

Se perindau tot felul de nume pe acolo, oameni de care nu auzisem niciodată și pe care nu i-am întâlnit poate niciodată, cel puțin pe unii dintre ei. Ionatan Piroșca îmi răsună în minte cu poeziile lui pe care un „iliterat” ca mine nu le înțelegea, dar le citea din dorința de a gusta și altceva.

Sunt convins ca la formarea gustului meu pentru literatura evanghelică a contribuit și The Salt Street Journal.

Beniamin Enache

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

Leave a reply