Teolog și Papă 

-
0
Share:

Un rafinat intelectual catolic, un om sensibil care cânta la pian, un profesor eficace și atent, un teolog care a luat în serios marile probleme ale timpului său, format în lumina dezbaterilor istorico-critice asupra textului biblic, Joseph Ratzinger (1927-2022), devenit al 265-le papă la 19 aprilie 2005 sub numele de Benedict al XVI-lea, a fost ultimul filosof-rege (căci Vaticanul este o monarhie) al lumii europene. Vocația papei Benedict trebuie înțeleasă plecând de la scrierile sale, de la metoda sa de a servi adevărul scriind teologie.

Ratzinger știa să aprofundeze, să sublinieze legătura vie între viața spirituală și teologia sistematică, cărțile ca și predicile sale, sunt un pelerinaj care te ajută să te apropii de Cuvântul întrupat.

Ratzinger știa să aprofundeze, să sublinieze legătura vie între viața spirituală și teologia sistematică, cărțile ca și predicile sale, sunt un pelerinaj care te ajută să te apropii de Cuvântul întrupat. Într-un stil simplu, din care transpare bucuria de crede și a iubi, pagină după pagină se dezvăluie pacea celui care știe că Dumnezeu este iubire și că răspunsul nostru umil este să ne deschim acestei iubiri, chiar atunci când nu înțelegem de ce evenimentele la care suntem martori contrazic această iubire. Speranța creștină nu presupune că va fi mai bine, că vom fi mai sănătoși, mai bogați și mai veseli, și că în lumea va mai multă justiție, ci că în mijlocul tuturor semnelor de contracție a timpurilor nostre, ochiul creștin întrevede nu doar speranța Împărăției ce va să vină, ci experiența reală că Domnul este cu noi, este prietenul nostru și apărătorul nostru. „Colaborator al Adevărului”, este cuvântul ales în momentul în care Ratzinger a devenit episcop de München, pentru a sublinia cheia întregii sale vieți, a unei vieți dedicate studiului, dar și mărturisirii că Adevărul este o persoană, care ni se descoperă ușor, ușor cu fiecare gest de apropiere pe care noi îl facem citind textul Scripturii și împrietenindu-ne cu sfinții – alți prieteni ai Domnului.

O bună poartă de intrare în opera lui Ratzinger este trilogia sa dedicată lui Iisus din Nazaret care combină hermeneutica textului biblic cu interpretări capabile să hrănească credința.

Înainte de a deveni papă, Ratzinger a scris mai bine de 30 de cărți de teologie, au urmat peste 20 cărți în timpul pontificatului său. Dintre acestea, avem vreo 15 traduse în limba română. Raportul dintre știință și credință, eccleziologia, liturghia, sensul Crezului în ziua de azi, teologia istoriei, critica relativismului cultural sunt doar câteva dintre temele predilecte ale operei lui Ratzinger. Produs al celei mai rafinate școli teologice germane, papa Benedict al XVI-lea era la curent cu lecturile istorico-critice ale evanghelilor, dar alegea întotdeauna din aceste lecturi pe cele care sunt în continuitatea tradiției. O bună poartă de intrare în opera lui Ratzinger este trilogia sa dedicată lui Iisus din Nazaret care combină hermeneutica textului biblic cu interpretări capabile să hrănească credința. Pentru cei mai interesați de chestiuni dogmatice, Introducere în creștinism. Prelegeri despre Crezul apostolic (Iași, Sapientia, 2004) este un bun exemplu de a vedea consecințele credinței creștine. O lectură mai ușoară pentru cei interesați de omul Benedict al XVI-lea este interviul Dumnezeu și lumea. A crede și a trăi în epoca contemporană. O convorbire cu Peter Seewald, (Iași, Sapientia, 2009).

Textele sale sunt o călătorie, un discurs construit din aproape în aproape, metodic, care știe să deconstruiască prejudecățile lumii contemporane pentru a arăta că Logosul, și nu rațiunea mecanică modernă pot să dea sens vieții. Ratzinger este unul dintre puținii autori care știe să folosească referințe culturale pentru a dezvălui sensul spiritual. A contribuit prin opera sa la ceea ce poate fi numit, în cel mai bun sens, cultura creștină, și asta cu toată umilința de care a fost capabil cineva care s-a identificat „cu un simplu lucrător în via Domnului”, cuvinte rostite cu ocazia alegerii sale ca papă. A făcut acest lucru în două feluri: pe de o parte, adaptând și reamintind cititorilor săi resursele tradiției creștine din care el însuși s-a hrănit spiritual întreaga viață, și, pe de altă parte, plecând de la discursuri și elemente anticreștine, evidențiindu-le rigiditatea ideologică sau sărăcia conceptuală.

Ratzinger este unul dintre puținii autori care știe să folosească referințe culturale pentru a dezvălui sensul spiritual.

Un punct de turnură în viața lui Joseph Ratzinger a fost participarea acestuia ca expert și consilier al Cardinalului Frings la Conciliul Vatican II (1962-1965). Participarea, la doar 35 de ani, la un eveniment istoric care a schimbat fața Bisericii Catolice este o șansă unică pentru un teolog care are ocazia să vadă credința vie a Bisericii la lucru. Viitorul papă nota în jurnalul său despre Conciliului: „în acest moment, armata lui Hristos are ceva mai bun de făcut decât să intre în discuții academice. Lumea nu așteaptă de la noi alte subtilități de sistem, ci vrea să audă răspunsul credinței la ora necredinței”. Într-o privire retrospectivă asupra Conciliului, în cartea de dialoguri cu Peter Seewald, tot Ratzinger spunea despre această perioadă: „Cu siguranță, eram pentru progres, dar în timpul acea, progresul nu însemna să arunci în aer credința Bisericii, ci să ajutăm la aprofundarea și trăirea credinței originale”. Trăirea credinței în timpurile noastre, acesta cred că este orizontul tuturor activităților lui Ratzinger, indiferent dacă vorbim despre pontificatul său sau despre contribuția sa decisivă la  Catehismul Bisericii Catolice. Compendiu [1] (a fost președintele comisiei care a lucrat la acest proiect) sau la munca sa de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Pentru Ratzinger, credința creștină trebuie să fie prietenă cu inteligența, mai ales într-o lume care a deconstruit orice noțiune de adevăr de frica unui adevăr mult abuzat pentru a justifica intoleranța și cruzimea. Bisericii îi revine acest curaj al adevărului, care adeseori în societatea contemporană poate apărea ca o „contradicție profetică”, căci un Dumnezeu care a devenit cu adevărat om și care ne cere să credem că el rămâne stăpânul istoriei. Benedict a încurajat prin cuvintele și modul său de viață evanghelizarea culturii, adică o mărturie vie a speranței noastre în dialog de la egal la egal cu științele din vremea noastră. Într-o predică adresată studenților din Roma, Benedict al XVI-lea vorbea despre „responsabilitatea de a mărturisi un Dumnezeu apropiat oamenilor în sălile universității, un Dumnezeu care se manifestă de asemenea în căutarea adevărului, suflet al oricărui angajament intelectual”[2].

Pentru Ratzinger, credința creștină trebuie să fie prietenă cu inteligența, mai ales într-o lume care a deconstruit orice noțiune de adevăr de frica unui adevăr mult abuzat pentru a justifica intoleranța și cruzimea.

Un alt punct de cotitură a fost curajul incredibil de a renunța la pontificat în 11 februarie 2013. Fără niciun preaviz, cu riscul unei furtuni, papa Benedict a acceptat cu umilință să intre în umbră și acompanieze Biserica în rugăciune, renunțând la poziția publică. Aproape 10 ani s-au scurs între momentul demisiei și moartea sa, timp pe care papa emerit l-a dedicat pregătirii exclusiv pentru Marea Întâlnire. În 50 de ani, când se vor deschide arhivele pontificatului său, istoricii catolicismului vor putea spune cu precizie motivele reale care i-au motivat gestul, până atunci putem doar presupune. Citind cuvintele scrise în februarie 2022, pe care le voi cita extensiv mai jos, ne putem gândi că pregătirea serioasă pentru moarte este o datorie mai mare chiar și decât conducerea bisericii:

„Foarte curând mă voi afla în fața Judecătorului ultim al vieții mele. Chiar dacă, privind înapoi la lunga mea viață, pot să am motive de frică și teamă, sunt oricum cu sufletul senin pentru că mă încred cu tărie în faptul că Domnul nu este numai Judecătorul cel drept, dar în același timp, este prietenul și fratele care a suferit el însuși neputințele mele și, de aceea, ca Judecător, este în același timp avocatul meu (Paraclet). În vederea ceasului judecății, îmi devine astfel clar harul de a fi creștin. A fi creștin îmi dă cunoașterea, mai mult, prietenia Judecătorului vieții mele și îmi permite să trec cu încredere prin poarta întunecoasă a morții. În acest sens, îmi revine iar și iar în minte ceea ce Ioan relatează la începutul Apocalipsului: el îl vede pe Fiul omului în toată slava sa și cade la picioarele sale ca un mort. Dar El, punându-și mâna dreaptă asupra lui, îi spune: «Nu te teme! Eu sunt…» (cf. Ap 1:12-17).”[3]

Azi 5 ianuarie 2023, când scriu acest text, Benedict a traversat, purtat de alții, pentru ultima moară piața Sfântul Petru, gest pe care l-a făcut de atâtea ori în timpul vieții sale. Asistând la înmormântare, m-am gândit la momentele când traversa piața ca tânăr teolog la Conciliu Vatican II, apoi ca apropiat colaborat al lui Ioan Paul al II lea, apoi în funcția de cardinal, îndreptându-se către conclavul care urma să îl aleagă papă, de nenumărate ori când a celebrat ca papa în piață. De astăzi, cărțile sale ne vor aminti de un martor al Adevărului, un martor al bucuriei de a fi creștini.

(Imagine: © Fabio Pozzebom/ABrAgência Brasil)

[1] Se poate citi în întregime aici https://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_ro.html

[2] Omilia Papei Benedict al XVI-lea, 1 decembrie 2012,  https://www.vatican.va/content/benedict-xvi/fr/homilies/2012/documents/hf_ben-xvi_hom_20121201_vespri-avvento.html

[3] Benedict al XVI-lea, Scrisoare din 6 februarie 2022,  https://www.vaticannews.va/ro/vatican/news/2022-02/benedict-xvi-scrisoare-raport-abuzuri-munchen-freising-2022.html

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

Leave a reply