Babel 2.0

Share:

Inteligența artificială este noul dumnezeu al acestui pământ. Sau va fi. În câțiva ani. Iar omenirea îl construiește mai asiduu decât construiau turnul Babel acum câteva mii de ani.

Ceea ce poate duce inteligența artificială la rangul de deitate este imaginația și efortul oamenilor. Imaginația – în care stă potențialul acestei tehnologii pentru omenire; efortul – ce putem face să obținem asta.

Chat GPT, Midjourney, Dall-E sunt doar câteva dintre fațetele programelor de inteligență artificială dezvoltate de companiile de tehnologie, fațete accesibile și vizibile, acum, publicului larg. Înainte de acestea, au mai fost câteva programe care au răzbit printre știrile obișnuite: AlphaGo, programul care a învins pentru prima dată un om la jocul de Go[1]. Iar înainte de el, ne amintim de Deep Blue, care a reușit să câștige la șah avându-l ca adversar pe Gary Kasparov[2]. Acestea sunt programe ce au capacitatea de a învăța – machine learning. Cu fiecare interacțiune devin tot mai inteligente, tot mai precise în răspunsurile și rezolvările lor.

Totuși, să câștigi un meci de șah precum Deep Blue, să fii capabil să găsești niște răspunsuri într-o bază de date vastă și să le redai într-un discurs coerent, cum face Chat GTP, nu este suficient să te facă dumnezeu, nu? Nu. Ceea ce poate duce inteligența artificială la rangul de deitate este imaginația și efortul oamenilor. Imaginația – în care stă potențialul acestei tehnologii pentru omenire; efortul – ce putem face să obținem asta. De aceea, cred că inteligența artificială este de pe acum în rândul dumnezeilor moderni.

Potențialul inteligenței artificiale depășește cu mult tot ceea ce își poate imagina omul de rând, obișnuit doar să dea scroll pe facebook (ironic este că și în spatele conținutului livrat în feed există o formă de inteligență artificială care învață ce îți place și te expune la conținut similar cu tipul tău preferat de conținut – Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube, toate aceste platforme îți cunosc gusturile mai bine poate decât le cunoaște soția ta sau soțul tău).

Foarte succint vreau să prezint ce poate face inteligența artificială combinată cu tehnologia de azi, în mai multe domenii. O colecție de curiozități care să ne ofere un crâmpei din imensul potențial pe care îl are această tehnologie.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, părinții vor putea alege, măcar parțial, ce gene să păstreze copilul lor și la ce gene să renunțe.

În medicină, programe construite pe bază de machine learning pot detecta cancerul cu o acuratețe mai mare decât o echipă întreagă de medici[3]. Fără puterea de computare a tehnologiei actuale decodificarea genomului uman ar mai fi durat încă zeci de ani. Ce înseamnă acest lucru? Într-un viitor nu foarte îndepărtat părinții vor putea alege, măcar parțial, ce gene să păstreze copilul lor și la ce gene să renunțe. Un medic din China, acum patru ani, a încălcat orice normă etică și a editat genele a trei copii pentru a-i proteja de HIV[4]. Un program de inteligență artificială ar putea să analizeze genele părinților și să recomande ce să se selecteze pentru viitorul lor copil.

În comunicare, boții care răspund pe chat-uri la întrebările oamenilor vor deveni atât de fluenți și vor înțelege atât de bine contextele și subtilitățile limbajului, încât nu vei mai putea să faci diferența între om și mașinărie. În Polonia, în timpul pandemiei, a fost creat SanTO – un fel de preot robotic care are în spate un program de inteligență artificială (minimal) care răspunde întrebărilor despre credință și Dumnezeu sau cel puțin te ghidează să îți găsești propriile răspunsuri spirituale.[5]

În urbanism – vedem deja potențialul inteligenței artificiale care îți recomandă în timp real ce traseu să iei ca să salvezi timp. Mai mult, recomandările se adaptează imediat la condițiile de trafic. Cu cât suntem mai mulți cei care folosim Waze sau Google maps, cu atât traficul este mai fluid – în special dacă și urmărim indicațiile aplicațiilor. Avem deja mașini autonome. Imaginați-vă cât de bine se va circula în București când acestea vor deveni majoritare în trafic.

Tehnologia, conectivitatea, puterea de procesare și machine learning fac ca potențialul inteligenței artificiale pentru a ne face bine, pentru a ne distra și pentru a facilita lucrurile pe care ni le dorim să fie aproape nelimitat.

Inteligența artificială face posibilă livrarea coletelor la ușa oamenilor. Amazon livrează cu drone în Statele Unite. În Dubai există drone autonome care pot transporta turiști de pe un hotel pe altul[6].

În lumea digitală, inteligența artificială poate crea (și va putea crea la scară largă) lumi virtuale care se vor adapta la contextul și mișcările tale. Holoride[7] este o companie care dezvoltă lumi virtuale pentru pasagerii mașinilor de azi, dar și ai celor autonome de mâine. Te urci în Uber, îți pui casca VR pe cap și ce se întâmplă în trafic este tradus în lumea virtuală, în timp real. Dacă mașina ia o curbă, la fel faci și tu pe spatele unui dinozaur. Dacă oprește, o turmă de animale îți taie calea în lumea virtuală. Ready Player One (cartea și filmul care imaginează un viitor în care oamenii trăiesc mai mult în lumi virtuale decât în realitate) e cât se poate de real și de accesibil generației de astăzi.

Tehnologia, conectivitatea, puterea de procesare și machine learning fac ca potențialul inteligenței artificiale pentru a ne face bine, pentru a ne distra și pentru a facilita lucrurile pe care ni le dorim să fie aproape nelimitat. Mulți oameni de știință din acest domeniu spun că ne aflăm pe o curbă ascendentă exponențial spre noi descoperiri și capabilități pentru inteligența artificială.

Literatura și filmele SF vorbesc de mult timp despre inteligența artificială ca o prelungire a omului, iar azi, ceea ce acum jumătate de secol era ficțiune, pare să devină realitate. Implicațiile, materiale, dar și spirituale, pentru viitorul omenirii sunt enorme și abia dacă le putem întrezări

Acum imaginează-ți următorul lucru. Ai un dispozitiv NeuraLink implantat – un dispozitiv conectat direct la creier, invenția lui Elon Musk și a unei echipe de cercetători, în plin proces de dezvoltare[8]. De dragul argumentului, facem abstracție de întrebări precum: Este etic?, Este Dumnezeu de acord cu augmentarea tehnologică? Prin acest dispozitiv ești permanent conectat online. Gândești și gândurile tale se transformă în informație ce ia calea internetului. Îți dorești o mașină, automat primești reclame cu mașina la care te gândești, atât reclamele, cât și mașina sunt personalizate după gusturile tale. Mașina e livrată a doua zi la ușa ta. Pentru că nu îți permiți, autorizezi un credit direct din aplicația conectată la NeuraLink. Te urci la volan. Mașina este autonomă și e suficient să te gândești la destinație, că ea te și duce acolo.

Tot ce îți dorești, rostești în gând și se întâmplă. Toate dorințele tale sunt îndeplinite. Ai dorințe mai puțin morale… nicio problemă. Există o lume virtuală la care te conectezi și unde toate fanteziile tale sunt posibile. Și prin intermediul dispozitivului implantat pe creier, le simți ca și cum ar fi reale. Brusc, omul are acces, prin intermediul unui inteligențe artificiale personalizate, la orice visează.

Literatura și filmele SF vorbesc de mult timp despre inteligența artificială ca o prelungire a omului, iar azi, ceea ce acum jumătate de secol era ficțiune, pare să devină realitate. Implicațiile, materiale, dar și spirituale, pentru viitorul omenirii sunt enorme și abia dacă le putem întrezări. Nu e deci de mirare că peste 1000 de profesioniști din domeniul inteligenței artificiale au semnat o petiție prin care cer companiilor ce dezvoltă astfel de programe să ia o pauză și să implementeze niște norme etice.[9]

Începe o nouă eră, iar creștinii – cred eu – sunt complet nepregătiți pentru ea. Cum mai vorbești despre viață veșnică unor oameni care trăiesc până se plictisesc de viață, care atunci când le cedează un organ îl schimbă cu unul mai bun, augmentat, produs în laborator?

Istoria turnului Babel pare că se repetă. Conform narațiunii biblice, la câteva generații după potop, oamenii și-au pus în cap să zidească un turn care să ajungă până la cer. Dumnezeirea se plimbă printre oameni, vede ce încearcă aceștia să facă și ajunge la următoarea concluzie: „acum nimic nu i-ar împiedica să facă tot ce și-au pus în gând” (Geneza 11:6b). Oamenii aveau o singură limbă, se înțelegeau între ei, aveau cunoștințele necesare (aparent) să înfăptuiască ceea ce și-au propus. Iar Dumnezeu îi încurcă, făcându-i să nu mai vorbească aceeași limbă. Astăzi, datorită colonizărilor din secolele precedente și globalizării curente, omenirea vorbește doar câteva limbi majore. Iar traducerea dintr-o limbă în alta nu mai este problemă. Mai mult, un program de inteligență artificială poate traduce aproape în timp real, din engleză în mandarină, în rusă sau arabă. Ținând cont inclusiv de nuanțe și referințe culturale.

Omenirea este pe punctul de a construi Babel 2.0. Cel mai probabil, fundația a fost pusă deja. Omul va putea să-și îndeplinească toate visurile, să realizeze tot ce-și propune. Ca să poată face asta și-a creat propriul dumnezeu – inteligența artificială. Un dumnezeu care răspunde la mofturi, pofte, dorințe, nu doar la anumite rugăciuni. Este un dumnezeu foarte comunicativ și prompt, nu unul care de cele mai multe ori tace. Un dumnezeu care nu se încurcă în noțiuni precum dreptatea, moralitatea, bunătatea. Orice dorință, oricât de meschină, egoistă sau vulgară, acum poate fi îndeplinită.

Istoricul evreu, Yuval Harari, în cartea sa Homo Deus, declară moartea morții și susține, ca un ecou al nihilistului contemporan André Cancian, că ”omul este o mașinărie” pe care tehnologia și inteligența artificială o poate repara, ba chiar îmbunătății și o poate face (aproape) nemuritoare.

Anatemizarea inteligenței artificiale nu cred că este o soluție, deși acest lucru se va întâmpla cu siguranță în multe biserici și organizații creștine.

Începe o nouă eră, iar creștinii – cred eu – sunt complet nepregătiți pentru ea. Cum mai vorbești despre viață veșnică unor oameni care trăiesc până se plictisesc de viață, care atunci când le cedează un organ îl schimbă cu unul mai bun, augmentat, produs în laborator? Unde este răspunderea pentru propriul păcat când pot să îmi îndeplinesc toate poftele fără să existe consecințe (în lumea virtuală sau chiar în cea reală)? Ce nevoie mai este de Dumnezeu dacă înlăturăm suferința sau o minimizăm? Care mai este valoarea Evangheliei când omul, alături de noul său dumnezeu, făcut după închipuirea și așteptările sale, oferă (aproape) tot ceea ce Biblia promite (de la trupuri noi, la veșnicie, la fericire eternă) fără să mai fie nevoie de cazne precum pocăința? Ce mai are de oferit creștinismul? Ce relevanță mai are Biserica?

Noi, creștinii, suntem complet neechipați și pentru toate binecuvântările pe care inteligența artificială le va aduce, dar și pentru toate blestemele ei. Iar dacă, în următoarea perioadă, creștinismul nu va găsi o modalitate să răspundă la întrebările de mai sus, va deveni o religie insignifiantă.

Dacă Elon Musk predica potențialul de distrugere al omenirii pe care îl are inteligența artificială, spunând că este „un pericol mai mare chiar și decât un război nuclear”[10], eu văd pericolul cel mai mare ca fiind de ordin spiritual. Desfătarea, belșugul și posibilitățile pe care I.A. le va aduce pot goli bisericile și pot rătăci sufletele oamenilor, iar credința multora va fi umbrită de un noian de îndoieli.

Ce s-ar putea face? Anatemizarea inteligenței artificiale nu cred că este o soluție, deși acest lucru se va întâmpla cu siguranță în multe biserici și organizații creștine. Cred însă că, la fel ca în mai toate domeniile, ar fi nevoie de prezența activă a creștinilor. Oameni care să dezvolte inteligențe artificiale utile, pentru cauze bune, dar și care să ridice problema unor limite pentru inteligența artificială și să seteze standarde etice într-un domeniu cel puțin gri.

Altceva? Poate impunerea unor limite personale, cum ar fi: predicatorii să nu cedeze ispitei de a-și scrie predicile folosindu-se de capabilitățile lui Chat GTP. Pentru că mai mult sau mai puțin în glumă, ne vom confrunta cu ispite noi, mai puternice și mai facile decât până acum. Iar supunerea gândurilor noastre ascultării de Hristos va fi esențială pentru sănătatea noastră spirituală, când gândurile noastre vor pune efectiv lumea în mișcare. Biserica va trebui să găsească metode practice să își ajute credincioșii să nu cadă în aceste ispite sau să iasă din ele.

O altă idee ar fi o discuție mai largă pe acest subiect. Cred că ar fi binevenită și necesară pentru început. Hai să-i dăm startul.

Vezi aici alte articole din seria „AI sau nu AI?

(Imagine generată de inteligența artificială)

Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.

Alege moneda

Alege suma

Doneaza prin Revolut

0730020283

Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"

Plată cu OP

ASOCIAȚIA DECENU.EU

CUI: 37579166

NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017

LEI: RO21INGB0000999906900531

EUR: RO98INGB0000999906931543

SWIFT : INGBROBU

Share:

1 comment

  1. Alexandru Nadaban 2 July, 2023 at 12:20 Reply

    M-a frapat închiderea omului într-o realitate virtuală aidoma celei din Matrix: omul devine sclavul creației sale. El nu mai este un explorator, un cuceritor de noi teritorii. Existența lui nu mai ține de acum încolo de supraviețuire, ci se concentrează pe gratificarea firii sale. Probabil că AI va face inutile operațiile de modificare de sex, nu va mai fi nevoie de un costum pentru a-ți asuma altă identitate fizică, devreme ce vei putea cîștiga orice concurs transformîndu-te pentru cît timp vrei în ceea ce vrei.
    Dar toate astea vor veni cu un preț despre care nimeni nu vorbește încă.

Leave a reply