Ce să știi dacă vrei să mergi la psiholog
Ai apăsat butonul de creștinism – care la alții pornește programul automat de îmbunătățire și de aducere a vieții în parametri acceptabili – dar ție îți dă eroare.
Momentul în care decizi să apelezi la un psiholog, psihoterapeut sau chiar psihiatru este, pe de-o parte, însoțit de teamă, iar, pe de altă parte, plin de speranță. Ți-e teamă să faci pasul ăsta pentru că nu știi la ce să te aștepți sau pentru că te aștepți să te simți rușinat, umilit și certat. Dar simți și speranță – poate-poate o să fie mai bine. Și peste astea, ca o ceață, plutește și disconfortul de a fi un credincios care are nevoie de psiholog, ca și cum tu ești un exemplar defect. Ai apăsat butonul de creștinism – care la alții pornește programul automat de îmbunătățire și de aducere a vieții în parametri acceptabili – dar ție îți dă eroare.
Deci dacă ești creștin și te gândești că ai nevoie să vorbești cu un profesionist în domeniul sănătății mintale, uite ce aș vrea să știi înainte să faci pasul ăsta.
1. Vei da peste o grămadă de opțiuni atunci când te pui să cauți
Dacă nu aveai probleme cu anxietatea când ai început să cauți, sunt destule șanse să ai după ce te apuci să cauți la cine să mergi.
Există consilier biblic, consilier creștin, consilier noutetic, consilier în sănătate mintală, consilier pastoral, psiholog, psihoterapeut, psihiatru. Odată ce alegi, să zicem, că mergi la psiholog, acolo te așteaptă alte alegeri – ce fel de psiholog? Că poate să fie cognitiv-comportamental, adlerian, sistemic, psihanalist, existențial, experiențial, specializat în traumă, certificat EMDR, jungian… Dacă nu aveai probleme cu anxietatea când ai început să cauți, sunt destule șanse să ai după ce te apuci să cauți la cine să mergi. Ha.
Și totuși, care e diferența între consilier, psiholog/psihoterapeut și psihiatru? Pe scurt, consilier este o persoană care de obicei nu are studii superioare în domeniul psihologiei sau teologiei, dar a făcut (probabil) niște cursuri de consiliere creștină sau biblică. Psiholog sau psihoterapeut este o persoană care a făcut facultatea de psihologie și cel puțin un master sau o formare, și este face parte din Colegiul Psihologilor din România. Are pregătirea necesară pentru a lucra și cu cei care împlinesc criterii de diagnostic pentru diferite tulburări mintale, dar are competențe și în a ajuta oamenii să depășească momente grele sau provocări relaționale sau emoționale. Psihiatrul a făcut facultatea de medicină, și este cel mai în măsură să pună un diagnostic și singurul care poate prescrie tratament medicamentos.
Ce înseamnă deci că mergi la un consilier creștin? Depinde pe cine întrebi.
Și dacă lucrurile ți se par complicate până acum, stai că încă nu am adăugat la titlurile astea și eticheta de “creștin” (sau antiteza sa, înspăimântătorul „necreștin”). Ce înseamnă deci că mergi la un consilier creștin? Depinde pe cine întrebi. Pentru unii, consilierea creștină este o modalitate de a integra niște concepte de bază din psihologie cu anumite aspecte ale teologiei și practicii creștine. Pentru alții, consilierea creștină este exclusiv biblică și presupune respingerea a tot vine din zona psihologiei. Singura modalitate de a afla la ce se referă cineva atunci când vorbește despre consiliere creștină sau biblică este să întrebi efecitv ce înțeleg ei prin acest termen și care este abordarea lor. Lucrurile nu sunt cu mult mai clare nici când vine vorba despre psiholog creștin. Faptul că cineva se auto-intitulează psiholog creștin nu ne spune, în realitate, foarte multe despre cum se vor desfășura ședințele. Gradul de integrare al spiritualității și teologiei creștine cu psihologia poate varia în funcție de înțelegerea personală a psihologului.
2. Trebuie să-ți clarifici ce criterii de selecție ai
Poate vrei să te asiguri că nu o să-ți predice sau că n-o să-ți spună că trebuie să te rogi mai mult
Preferi să lucrezi cu un psiholog creștin sau nu contează pentru tine? Dacă preferi să fie creștin, contează dacă este creștin evanghelic sau nu contează denominația de care aparține oficial atât timp cât valorile sale sunt creștine? Dacă vrei evanghelic, ce vrei de la el și ce nu vrei? De exemplu, poate vrei să fie din mediul evanghelic pentru că înțelege subcultura evanghelică din România, dar poate vrei să te asiguri că nu o să-ți predice sau că n-o să-ți spună că trebuie să te rogi mai mult (la urma urmei, care dintre noi nu trebuie sa ne rugam mai mult?).
Mi s-a întâmplat de multe ori să vină la mine oameni din mediul evanghelic, care îmi spuneau din start că probabil nu e verset pe care eu să li-l spun și pe care ei deja să nu-l știe (adică nici să nu-ncerci să îmi predici, Anda, că m-ai pierdut). Sau îmi spuneau că da, sunt credincioși, dar deocamdată nu ar vrea să aducă în discuție aspectele spirituale. Ei doreau să apeleze la mine pentru că înțelegeam cultura evanghelică și pentru că presupuneau că avem niște valori comune, dar nu erau gata să pună pe masă și aspecte din relația lor cu Dumnezeu. Și asta nu mă deranja. Înțeleg că relația noastră cu biserica și cu Dumnezeu e uneori complicată, și de multe ori e o sursă de răni, așa că mi se pare normal să le câștig încrederea înainte să mă lase să intru și în spațiul ăsta din viața lor.
Înțeleg că relația noastră cu biserica și cu Dumnezeu e uneori complicată, și de multe ori e o sursă de răni, așa că mi se pare normal să le câștig încrederea înainte să mă lase să intru și în spațiul ăsta din viața lor.
Pe de altă parte, dacă vrei să aduci în discuție și aspecte spirituale, asigură-te că psihologul tău are competențe și în domeniul ăsta. Unii psihologi au pregătire și în teologie, și pot să integreze și aspecte ce țin de viața spirituală în conversațiile voastre. Alții însă nu au decât studii de psihologie, și deci ce îți vor putea oferi ține strict de propria lor dezvoltare spirituală, nu de o pregătire organizată. Dacă ai nevoie de ajutor spiritual ia în considerare să vorbești cu păstorul tău sau cu niște părinți sau mentori spirituali ori caută un psiholog care are și pregătire în teologie.
Un alt criteriu de selecție poate fi sexul: preferi să lucrezi cu un bărbat sau cu o femeie? Uneori, criteriul ăsta nu e important, dar alteori el contează foarte mult. Dacă ești o femeie care a avut un tată abuziv, probabil că îți va fi foarte greu să lucrezi de la început cu un bărbat.
3. Este bine să verifici dacă psihologul pe care l-ai ales are experiență cu problema ta
Dacă vrei să aduci în discuție și aspecte spirituale, asigură-te că psihologul tău are competențe și în domeniul ăsta.
Doar pentru că este psiholog nu înseamnă neapărat că are o bună înțelegere a problemei cu care vii tu sau că are experiență în tratarea ei. În general, un profesionist bun îți va spune dacă nu are experiență sau dacă nu e competent să lucreze pe anumite probleme. Deși există niște elemente comune cam în toate ședințele, sunt lucruri foarte specifice pe care trebuie să le știe un profesionist ca să lucreze cu anumite tulburări sau provocări. Dacă ai o tulburare de nutriție, de exemplu, nu merge la cineva care nu este specializat în așa ceva, oricât ar fi de minunat ca om sau cât de competent ar fi în tratamentul altor tulburări. Competența într-un domeniu n-o asigură pe cea dintr-un alt domeniu.
Ca să verifici competența (atât cât poți tu s-o faci), mai ales în anumite zone de specializare, caută să vezi cum anume se recomandă, dacă are pregătire specializat, și care e aceasta. Dacă vrei ajutor pentru bulimie, vezi dacă scrie pe website că lucrează cu tulburări de nutriție. A făcut ceva cursuri sau formări în tratamentul tulburărilor de nutriție? Nu te sfii chiar să pui întrebările astea la prima ședință sau la telefon înainte de a programa prima ședință.
De altfel, chiar disponibilitatea psihologului de a-ți răspunde la întrebări cu privire la studiile și experiența sa este un indicator al competenței. Dacă devine defensiv și pare deranjat de întrebările tale, acesta este un semnal că probabil nu veți lucra bine împreună.
4. Nu te descuraja.
Chiar disponibilitatea psihologului de a-ți răspunde la întrebări cu privire la studiile și experiența sa este un indicator al competenței.
Procesul de căutare a psihologului potrivit poate fi anevoios și uneori nu reușești din prima. Știu, e greu să tot încerci, mai ales când deja ai resurse emoționale și mintale limitate, dar ce opțiuni ai? Să renunți nu este o opțiune, dacă disconfortul produs de starea de fapt a lucrurilor din viața ta este cu adevărat mare.
Deși am discutat numai câteva chestiuni, acestea pot constitui un punct de pornire, un minim set de repere, un bagaj de întrebări cu care să pornești la drum. Sper că rândurile mele au diminuat un pic teama de a face primul pas.
Alte articole din seria „Suferința psihică în context religios”
(Image by mohamed_hassan from Pixabay)
Susține revista Convergențe!
Vrem să lărgim echipa și să tipărim cele mai bune materiale.
0730020283
Memorează numărul în agenda telefonului tău iar apoi folosește aplicația Revolut pentru a face o donație.
*Menționează "Donație Convergențe"
Plată cu OP
ASOCIAȚIA DECENU.EU
CUI: 37579166
NR. ÎNREG: 15/A/10.03.2017
LEI: RO21INGB0000999906900531
EUR: RO98INGB0000999906931543
SWIFT : INGBROBU